“Wie schrijft, die blijft!” Dat geldt zeker in de online wereld, en al helemaal voor social media. Google hecht – wat betreft de ranking op de resultatenpagina’s – sinds 2010 steeds meer waarde aan berichten op Facebook en Twitter. Writersblocks zijn dan niet gewenst…
Aan de andere kant denk ik dat een periode van stilte (lees: geen blogs publiceren) soms eerder gewenst dan ongewenst is. Waarom? Omdat er tijdens zo’n periode van niet-bloggen allerlei (mooie) ideetjes in je hoofd gaan spelen. Hoe het precies werkt, weet ik niet. Maar die ‘creatieve processen’ hebben tijd nodig. Soms vinden die ideetjes in 1 keer het ‘papier’, terwijl je andere keren een aantal weken moet stoeien met deze gedachten. Eerder onbewust dan bewust; de ideetjes spelen op de achtergrond, hebben losse eindjes en krijgen langzaam maar zeker steeds meer vorm. En dan vinden ze vanzelf het papier wel weer, en wordt het (bijvoorbeeld) een blog.
“Kwaliteit is
het mysterieuze, innerlijke doel
van ieder creatief mens.”
Quote van vader in het boek ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’.
Zen en de kunst van het motoronderhoud
Een van die ideetjes gaat over het boek ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’. Een boek dat ik jaren geleden heb gelezen. Het dateert dan ook van 1974. Ik las het in de jaren negentig. Het boek heeft meerdere lagen:
- als roadbook waarin een vader, die zijn geheugen heeft verloren, opnieuw kennismaakt met zijn zoon en zijn eigen verleden;
- als een filosofisch werk over het conflict tussen het romantisch begrip dat zich met de oppervlakkige verschijningsvorm bezighoudt en het klassiek begrip dat zich richt op de onderliggende vorm van de wereld.
Inhakers tijdens WK voetbal
De laatste weken komt dit boek steeds vaker in mijn gedachten. Dat zit zo. De inhakers op social media waren met het WK voetbal 2014 natuurlijk weer rijkelijk aanwezig op Facebook en Twitter. Dat varieerde van hilarische inhakers tot veel minder geslaagde. Inhakers zijn berichten op social media of in advertenties die inhaken op de actualiteit en dit op zo’n manier doen dat er een verbinding ontstaat met het merk. Het is een entertainende en vluchtige manier van communiceren. Op het moment zelf krijgen en hebben ze hun waarde. Inhakers zijn niet voor ieder bedrijf geschikt.
Metafoor
De vergelijking met het boek ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’ zie ik als volgt. Het boek gaat over het conflict tussen het romantisch begrip dat zich met de oppervlakkige verschijningsvorm bezighoudt en het klassiek begrip dat zich richt op de onderliggende vorm van de wereld. Met andere woorden: je kunt een motorfiets aantrekkelijk vinden vanwege zijn uiterlijk (fraai design) of omdat die inhoudelijk zo goed is (hij rijdt lekker en er zit een geweldige motor in).
Bedrijfscommunicatie loopt niet alleen op inhakers
Ik vergelijk dit dus met hoe je de communicatie van je bedrijf of merk kunt aanpakken. Zorg dat de inhoud van je boodschap voor elkaar is (klassieke gedachte van onderliggende vorm). Met alleen inhakers (uiterlijke oppervlakkigheden) blijft de motorfiets niet rijden. De inhoud kan wel zonder uiterlijk, maar het uiterlijk is niets zonder inhoud. Inhakers zijn extraatjes die goed werken als je inhoudelijke boodschap al ruimschoots op orde is. Inhakers vormen zogezegd de kers op de slagroomtaart.
1 druk op de knop
Maar goed, dit is dus een van de vele dingen die in mijn hoofd spelen. En het borrelt nog steeds… veel ideetjes met losse eindjes… misschien later meer hierover? Zodra de ideetjes meer vorm krijgen, weten de lezers van deze blog het in elk geval als eerste. Dat is het mooie aan online: 1 druk op de knop en iedereen kan het lezen. Fantastisch toch?!
Hartelijke groet, Lilian Havermans
Nabrander
Quote uit recensie van Trouw (over de rockopera “Chris en de kunst van“, die is gebaseerd op het boek Zen):
Wie zich de moeite getroost de honderden bladzijden van ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’ te lezen, snapt hoe die vader gek is geworden. Voor hem draait alles om kwaliteit, en vooral om de vraag, wat dat is. Een platonisch idee (het goede, schone, ware), een onderscheidend principe (wel of geen kwaliteit)? Hij omschrijft het als een ondefinieerbaar kernbegrip:
“Kwaliteit is het mysterieuze, innerlijke doel van ieder creatief mens.”
Ga er maar aanstaan!