Muziek is ook storytelling

Iedere jazzmuzikant zijn eigen verhaal

Ik hou van muziek. Tja, wie houdt er nu niet van muziek, denk je misschien. Terecht, want muziek spreekt tot de verbeelding, muziek is entertainment, muziek is emotie, muziek is expressie, muziek is genieten, muziek verbindt, muziek raakt. Muziek is harmonie, samenspel. En… muziek vertelt een verhaal. En achter de muziek zit ook weer een verhaal. Het verhaal van de muzikant in zijn persoonlijke leven.

 

Mijn vriend en ik houden bijvoorbeeld van jazzmuziek. Onze vrije uurtjes besteden we graag aan het bijwonen van concerten, het organiseren van optredens, en het puur genieten van de muziek. Vooral livemuziek is erg fijn. Het is echt, en ongekunsteld. Het kan alle kanten op gaan. Soms is het beheerst, soms juist niet. Heerlijk en spannend. Daar houden wij van, en we delen het graag met onze vrienden en kennissen.
Bart Wirtz feat. Sean Jones presenteerde de cd ‘Interview’ in het BIMhuis
Zoals afgelopen weekend in het BIMhuis, Amsterdam. We woonden een geweldig optreden bij van Edison-winnaar Bart Wirtz (altsaxofoon) met de Amerikaanse Sean Jones (trompet), Vincent Houdijk (vibrafoon), Jan Smit (basklarinet), Jasper Soffers (toetsen), Kasper Kalf (bas) en Joost van Schaik (drums). Dit concert was het laatste in een reeks om de cd ‘Interview’ te presenteren (het album is opgenomen met bassist Jeroen Vierdag). Wat hebben we genoten van het samenspel van deze artiesten! Een perfecte combinatie van rasmuzikanten.


Muziek krijgt extra waarde als je de muzikant kent

Nu heeft een concert van Bart Wirtz voor ons meerwaarde, want wij hebben hem inmiddels ook offstage leren kennen. Met jazzmuziek is het erg makkelijk om voor en na de speeltijd contact met de artiesten te maken, want ze zijn goed benaderbaar: geen sterallures in de jazzmuziek! Daardoor weten wij dat Bart niet alleen een enorm goede muzikant is die makkelijk contact maakt met zijn publiek, ook is hij een erg prettige en toegankelijke persoonlijkheid. Een bescheiden, hardwerkende en creatieve man met humor die oprechte interesse toont in zijn medemens. Zo krijgt zijn muziek extra waarde voor ons.

Active Loyals van Bart
Bart is eigenlijk een goed voorbeeld van hoe je idealiter met je klanten (fans en Active Loyals) om moet gaan. Bart is een van onze favorieten en wij zijn de Active Loyals van Bart. Wij houden hem dan ook goed in de gaten op social media. Leuk detail is dat Bart Wirtz en Sean Jones tijdens het optreden in het BIMhuis het publiek vroegen om foto’s en ervaringen van deze band te delen op social media. Zo werkt dat nou eenmaal anno 2014, en wij werken daar graag aan mee. Het ligt in het verlengde van onze filosofie.

Interview of Dialogue?
Maar nog even over het concert. Wat een verhalen kunnen de makers van het album ‘Interview’ vertellen! Het album heet ‘Interview’, maar het had net zo goed ‘Dialogue’ kunnen heten. De muzikanten gaan met elkaar in gesprek, ieder via hun eigen muziekinstrument en met hun eigen inbreng. De chemie tussen deze artiesten is voelbaar.

Ik vraag me dan een aantal dingen af: Hoe hebben ze elkaar gevonden? Wat is het verhaal achter deze super combinatie? Wie zijn deze mensen, ieder voor zich? En meer algemeen: waarom is er niet meer aandacht voor de Nederlandse jazz in de media?

Aandacht voor Nederlandse jazzmuzikanten
Zou het te maken hebben met het feit dat het aantal jazzpodia in Nederland erg beperkt is? Iets wat op zich al vreselijk jammer is, want Nederland heeft zo veel goede jazzmuzikanten. Ieder met eigen muziek, een eigen manier van spelen, en een eigen verhaal. Met daarbij het verhaal over de persoon achter de muzikant. Dat zou ik graag meer over horen (of zien)!

Jazzmeesters van Angelique van Os
Journaliste Angelique van Os realiseerde zich dit ook en vorig jaar vroeg zij aandacht voor haar ‘Jazzmeesters’ op muzieklabel Challenge Records. De jazzhelden van de afgelopen 20 jaar zijn gedocumenteerd in schitterende foto’s, muziek en heerlijke verhalen. De content is er, maar de financiering van de publicatie is nog niet rond. Nog steeds niet, want Angelique is er al sinds 2012 mee bezig. Is het tekenend voor deze tijd dat een dergelijke uitgave niet realiseerbaar lijkt?

Jazz leeft. Misschien niet bij het hele grote publiek, maar het leeft wel. Vooral tijdens de concerten. Jazzliefhebbers willen weten hoe het de jazzmuzikanten vergaat, wat hun achtergrond is en wat hun drijfveren zijn. De publieke omroep zou hier een rol in kunnen spelen, maar besteedt weinig zendtijd aan jazz. Behalve voor en na het goed gesponsorde en voor een breed publiek opgezette North Sea Jazz Festival. Tekenend.

Waar blijven die documentaires?
Een functie van de publieke omroep is toch het borgen van kunst en cultuur? Het is het perfecte podium voor documentaires over onze jazzhelden. Maar we zien slechts af en toe iets dergelijks voorbij komen, zoals de documentaire van de NTR over Bart, toen hij eind 2012 de Edison Jazz Publieksprijs won. Een prachtige documentaire overigens, een aanrader! Maar we zijn al wel anderhalf jaar verder, en Bart gaat natuurlijk ook door. Samen met tientallen, honderden andere ongelofelijk goede jazzmuzikanten.


Muziekdocumentaires met diepgang

Op internet is er gelukkig wel van alles te vinden. De doorgewinterde fan stelt waarschijnlijk zijn eigen ‘docu’ samen met het verzamelen van clips en Facebookposts. Stiekem droom ik van meer. Bijvoorbeeld van muziekdocumentaires met interviews en achtergrond. Die dan een stuk dieper op de zaken ingaan dan Matthijs van Nieuwkerk in ‘De wereld draait door’ nu doet. Ideeën genoeg.

Hartelijke groet, Lilian Havermans