Storytelling: vertel het verhaal van jouw bedrijf

Het vertellen van verhalen is een van de oudste vormen van vermaak die de mensheid kent. Toen ‘we’ nog in berenvellen rondliepen, vertelden we elkaar al verhalen. Die verhalen zien we nu nog steeds terug in de vorm van muurschilderingen.

“We all have stories to tell”

Verhalen vertellen ter lering en vermaak
Verhalen dienen ‘ter lering en vermaak’. Verhalen zijn daarom een belangrijk communicatiemiddel tussen mensen. Een verhaal heeft een verteller nodig, maar ook luisteraars. Verhalen zijn een spiegelbeeld van onze samenleving en cultuur. Daarom zijn er ook zo veel verschillende verhaalsoorten: volksverhalen (vertellingen die mondeling werden overgedragen), sagen, sterke verhalen, sprookjes, moppen, heldendichten en na de uitvinding van de boekdrukkunst: romans, novellen, feuilletons, verhalenbundels en korte verhalen.

Storytelling
En nu hebben we internet! Internet maakt het gemakkelijk om het verhaal van jouw bedrijf te vertellen en zelf te verspreiden. Vertel het verhaal op jouw bedrijfswebsite en verspreid het via social media. Storytelling is een onderdeel van contentmarketing.

Geloof in je verhaal
Je verhaal vertellen dus. Als je een goed verhaal hebt, kun je het vertellen. Je moet weten waarom je doet wat je doet. Omdat het je passie is. Omdat je erin gelooft. Omdat je het wilt delen met anderen. Het gaat om jouw verhaal, jouw visie. Dat is de basis voor goede, relevante content. Heb je een goed verhaal, dan wil iedereen het horen. En: als jij zelf gelooft in jouw verhaal, dan geloven je luisteraars of lezers (potentiële klanten) daar ook in.

What’s in it for me?
Met een goed verhaal interesseer je potentiële klanten voor je product, of liever: voor de toegevoegde waarde of beleving van jouw dienst of product. Zoals Cor Hospes het zegt: “Je product interesseert je klant niet, die wil weten: What’s in it for me? Welk probleem kan het voor mij oplossen? Hoe kan het mijn leven verrijken?

Vertel je verhaal als eerste kennismaking
Veel ondernemers vergeten dat hun website vaak een eerste kennismaking met hun bedrijf is. Er is op hun homepage geen doel of visie (goed verhaal) te vinden. Er zijn zelfs legio bedrijfswebsites waarop het kort en krachtig tonen van een doel of visie helemaal achterwege is gelaten. Niet handig, vind ik. Vertel in een enkele slogan of een paar zinnen hoe jouw product of dienst het leven van de bezoeker verrijkt. 

Wat heeft jouw klant eraan? Of beter nog: laat het zien met beelden of toon meteen wat je bezoeker kan doen (bijvoorbeeld de reisplanner van de NS, of zoeken naar boeken en muziek bij bol.com).

Eerst boeien, dan binden
Vertel een goed verhaal. Daarmee kun je de bezoeker boeien en overtuigen om klant te worden. Eerst een bezoeker boeien (en zorgen dat hij klant wordt), dan pas kun je je klant binden (en zorgen dat hij klant blijft).

Dat lijkt makkelijker dan het is, bleek ook vanochtend weer eens tijdens een terugkoppeling aan een klant. Ik dacht: dit is de basis. Hij dacht: wat een uitgebreid verhaal! Tja, de basis om zaken te doen moet wel kloppen. En daarmee bedoelen wij: een bedrijfsstrategie, een visie, een contentstrategie, een redactie, een goed werkende website, producten waar markt voor is. En nog veel meer.

Een goed verhaal helpt
Graag vertel ik jouw (bedrijfs)verhaal. Een goed verhaal helpt jouw online marketing. Meer weten? Neem contact op.

Hartelijke groet, Lilian Havermans 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s