Tevreden werknemers: de perfecte ambassadeurs van je bedrijf!

Ondernemers, je bedrijfsverhaal is van onschatbare waarde. Het is het kloppende hart van je bedrijf. Het vertelt waar je vandaan komt, waar je voor staat en waar je naar toe wilt. Elk bedrijf heeft een verhaal. Vertel het!

 

Een directeur-eigenaar vroeg laatst: “Het verhaal van mijn bedrijf, de bedrijfsvisie, zit in mijn hoofd. Is dat genoeg?” Nee, dat is niet voldoende. Verhalen delen is beter. Dat geldt dus ook voor het verhaal van je bedrijf.

Niet alleen extern delen
Je kunt als organisatie je verhaal delen via enorm veel kanalen. Je website en social media zijn hiervoor populaire middelen. Vergeet daarbij niet dat je verhaal niet alleen extern, maar zeker ook intern gedeeld kan worden.

Je personeelsleden zijn de eerste ambassadeurs van jouw bedrijf. Als je goed naar je werknemers luistert, dan vertellen ze dat maar al te graag aan anderen. Waar het hart vol van is, loopt immers de mond van over.

Marketing begint in het bedrijf zelf, op de werkvloer.

Edwin Vlems zegt:
“Storytelling begint allereerst van binnenuit. Begin niet aan de buitenkant, dat is korte-termijn-denken. Communicatie heeft pas echt effect als het verhaal van binnen leeft. Vorm het verhaal vanuit je visie, missie en kernwaarden. Geef je verhaal zo een inspirerende boodschap. “

En Steven van Belleghem zegt:
“Elke werknemer is een potentiële superster. Elke werknemer kan verschil maken en een ambassadeur worden. Hoe je daar komt? Veel en hard werken, visie, en training. Maak het je personeel daarbij makkelijk, faciliteer hen.”

Maak slim gebruik van interne communicatiekanalen, en creëer zo nodig nieuwe. Creëer (online) communities (intranet, Yammer) en sociale platformen binnen je bedrijf, ga de discussie aan en houd de discussie op gang. Op die manier geef je je medewerkers een stem. Het verhoogt de betrokkenheid van je medewerkers, en hun werkplezier. En tevreden werknemers zijn loyaal; zij zijn de perfecte ambassadeurs. Zij helpen je om de visie, waarden en boodschap van het bedrijf uit te dragen.

Grote ondernemingen
Grotere ondernemingen hebben hier vaak moeite mee, is onze ervaring. Hoe dat komt? Te grote afstand en te weinig communicatie tussen personeel en het hoge kader.

Een voorbeeld. De Raad van Bestuur vraagt hun werknemers om sneller en efficiënter te werken. Ook wordt er personeel ontslagen om zo het bedrijf staande te kunnen houden. Die bestuursleden kunnen het niet maken om zelf niet een steentje bij te dragen. Personeel ontslaan en vervolgens zelf niet inleveren? Niet handig! De afstand wordt op die manier alleen maar groter, de communicatie verslechtert, de geloofwaardigheid slinkt en het gemor begint. Wég ambassadeurs!

Centraal Beheer Achmea laat bijvoorbeeld met de video ‘Even ECHT Apeldoorn bellen’ zien hoe storytelling van binnenuit kan beginnen. Voor een medewerkertevredenheidsonderzoek werden medewerkers van de Klantenservice tijdens hun werk gefilmd met verborgen camera’s. Het leidde er onder andere toe dat het volgende filmpje ook extern gedeeld kon worden op YouTube:

Samen sta je sterk
Zorg er als hoger kader niet alleen voor dat de bedrijfsvisie duidelijk is voor je werknemers. Draag die visie zelf ook uit en leef ernaar. Houd veranderingen bespreekbaar, en blijf in gesprek met je werknemers. Luister naar hun mening. Je medewerkers moeten zich kunnen identificeren met het bedrijf. Ze moeten de visie van het bedrijf geloven, voelen en ademen. Samen met je werknemers BEN je het bedrijf. Samen sta je sterk!

Hartelijke groet, Lilian Havermans